Afyonkarahisar ve Kaplıca Turizmi


Son birkaç günümü Afyon’da geçirdim. Biliyorsunuz, Afyon, özellikle Gazlıgöl mevkii kaplıca sularıyla meşhur. Kimisi otellerde kalarak, kimisi devre mülkleri sayesinde, kimisi de günübirlik havuzlara girerek bu sağlıklı sulardan faydalanmaya çalışıyor.

Etrafta profesyonel ve gerçekten hizmet odaklı tesisler, oteller var.

Mesela, ÖzgülTermalin imkânlarından faydalandım. Büyük ve çok yönlü bir kompleks. Evleri temiz ve uzun süre kalınabilir. Yemeklerin fiyatı uygun, evde yorulmaya gerek kalmayabilir. Kadın erkek ayrı havuzları büyük sürekli kontrol altında.  Keyifle vakit geçirecek kadar bol aktiviteli. Yalnız açık büfe restoranlarında bir karmaşa ve düzensizlik oluyor sanki. Oraya da bir el atsalar fena olmaz.  

Peki kötü örnekler yok mu? Olmaz mı? :(

ÇınarTermal diye bir yer gördüm. “Bir yer” diyorum çünkü ne olduğunu cidden çözemedim. Google'da da "çınar termal" diye yazınca direk "şikayet" diye yapılmış aramalar çıkıyor. 

Belli ki insanlar yapım aşamasında sahiplerinin vaatlerine güvenerek devre mülkler almışlar ve faydalanma zorunluluğu hissediyorlar. Fotoğraflarda da göreceksiniz, inanılmaz kötü, pis ve virane...

Bildiğim kadarıyla on yıldır inşaatı devam ediyor. Toz toprak içinde. Havuzunun suyu kirden görünmüyor ve altında kum birikintileri var. Zaten mahzen gibi bir yer. Bakmayın öyle artistik web sitesi fotoğraflarına. Sorulara cevap alacağınız görevli dahi bulamıyorsunuz. Işıklar gidiyor sık sık. Düşünün ki bir termal tesisi, tatil mekânı fakat suları kesiliyor ve karanlıkta kalıyorsunuz. Jeneratör yok, depo yok… Sinir bozucu değil mi?

Hayır, onca insanın hakkına nasıl giriliyor? Belli ki, garibim Anadolu halkı devre mülklerini zor bela almış. Görseniz soru soracakları kimse yok. Aza kanaat getirip o pespayeliğin içinde kalıyorlar. Çınar Termal’in sahipleri de bunu istismar ediyor.

Peki, buna karşı, misafirlerin şikâyetlerini iletecek bir mercileri var mı? Ya da mesela Afyon Belediyesi ve Sağlık ve Turizm Bakanlığı böyle yerleri kontrol ediyor mu? Ediyorsa bu ilkel tesisler nasıl açık kalabiliyor?

Bir şey daha diyeceğim.

Afyon Belediyesi, Gazlıgöl ve etrafına neden biraz belediyecilik hizmeti götürmüyor? Termal suların bulunduğu alan yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri. Ama Gazlıgöl, sanki kuş uçmaz kervan geçmez bir kasaba gibi duruyor. Az yeşillendirilse, peyzaj düzenlemeleri yapılsa, tabelalar güncellense ve böylece ziyaretçilerde güzel bir intiba bırakılsa fena olmaz mı? Sahi belediyecilik halkın gönlüne girmek değil miydi? Düşünsenize Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçiler sizden ve başarılı hizmetlerinizden bahsedecek, iyi olmaz mı? Afyon belediyesi, müthiş bir reklam fırsatını kolayca harcıyor gibi geliyor bana.

Neyse anlatacaklar bitmiyor. Ailede özellikle havuzu, sıcak suyu sevenleriniz ve yaşlılarınız varsa termal tesislere gitmek isteyebilirler. Aman iyice kontrol edin; değerlendirmeleri okuyup öyle gidin. Tatiliniz eziyete dönüşmesin.

Keyifle kalın ama fotoğraflara bir göz atın.





Çınar termal; güvenlik?
Çınar termal; güvenlik?
Çınar termal; bekleme salonu?
Çınar termal; bekleme alanı?
Çınar termalde ek yatak istenince verilen şey?
Çınar termal; çevre düzenlemesi 
Çınar termal; dıştan harika (!) görünüm
Çınar termalin reklam görünütüsü; valla yalan!
Çınar termal; tesis içi. Ne temiz ama?
Çınar termal; çok düzenliler.
Asansör ürkütücü
Çınar termalde dışarısı camın kirinden görünmüyor.
Çınar termalde yıllardır süren inşaat!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Upuzun bir kitap ve film listesi

Pornografi Bağımlılığı ve Endüstrisi

Yeni Film: The Two Popes (İki Papa)