Kuzeye, Karlı birkaç İsveç Gününe

Uzunca bir yolculuk ve kongre için İsveç’e uçtum. Yok; Stockholm değil. Oradan da daha yukarıda Umea adında bir şehre geçtim. Küçük, soğuk ve karlı. Mart kapıdan çokça baktırıyor. Yılın neredeyse yarısı kar altında geçiyor. Şehrin sakinleri onca kara ve buza rağmen bisikletleriyle bir yerlere gitmekten hiç de geri durmuyorlar.
Keyifli, sakin, yeşil ve yaşam standartları İsveç gibi. Yani çok iyi. En kötü yanı çok pahalı olması. Minikçe bir şey yiyorsunuz fakat çok para vermek zorunda kalıyorsunuz . Alışveriş için pek elverişli değil anlayacağınız.
Umea’ya yolunuz düşer mi bilmem ama Mart gibi gelip karlı birkaç gün geçirilebilir. Hele yazmayı seviyorsanız çok ilham verici bir ortam.





Konferans
Dijital ve Sosyal Medya konferansı için oradaydım. Sağ olsunlar çok iyi ağırladılar. Her şeyimizle yakından ilgilendiler. Otel, ulaşım vs konusunda organize komitesine minnettarız. Avustralya, Brezilya, Afrika dahil olmak üzere nerdeyse her kıtadan katılımcı vardı ve üç gün boyunca sosyal medya, gözetim, politika gibi konular tartışıldı.
Konferanslara katılınca bazen kendime kızıyorum. Sıkı kitaplar okuyunca da aynı hisse kapılıyorum. Bilmediğim onlarca şey yüzüme çarpılıyor ve aydınlanmanın zor bir süreç olduğunu yeniden anlıyorum. Özellikle alanlarında öncülerin katıldığı kongrelerde de aynı hissiyat sarmalıyor beni. Ne çok az biliyoruz ve daha ne çok uzun yol var önümüzde! 😞
Tamam; bazı kitaplardan çok şey kalmıyor aklınızda. Katıldığınız konferanslardan her şeyi hatırlamıyorsunuz. Ama kabul edelim; bazen bir cümlecik hatta bir kelime kocaman bir boşluğu dolduruyor. İşte o zaman "İyi ki okudum; iyi ki dinledim!" diyorsunuz.


Buralarda vakit geçirme olanağı güç olabilir. Ancak üretmek için, okumak için, çalışmak için ideal bir yere benziyor. Kütüphanesi çok güzel. Çocuklarını getirmek zorunda kalanlar için oyun alanları dahi var.
Disiplinler arası sosyal bilimler bölümleriyle meşhurlar. Sayısal alanlarda da iyi olduklarını düşünüyorum. ERASMUS öğrencileri için tavsiye ederim.
Bir de İsveç’te eğitim ücretsiz ve her üniversitenin imkanları bizdeki en iyi özel üniversiteler gibi. Kampüsleri süper ve keyifle vakit geçirecek alanlar.
Neden olmasın? 







Nerde Kaldım?
Biz Elit Otel Mimer’de ağırladır. İyi de yaptılar 😊
Otel binası tarihi bir okuldan restore edilmiş. Yüksek tavanları, tarihi koridorları, restoranı ve mimarisi görülmeye değerdi. Dört yıldızlı bir otel. Çok temiz ve rahat. Şimdiye kadar kaldığım oteller arasında en iyilerinden.
İsveç olmasına rağmen kahvaltısı da oldukça zengindi. Bazı otellerde “kahvaltı” diye sadece tereyağı, ekmek ve reçel veriyorlar 😊
Umea küçük bir şehir zaten. Otel de tam merkezde sayılır. Nehire yakın. Gerçi Mart ve nehir hala donuk duruyor 😊




Ne yedim?
Doğrusu parama çok kıyamadım. Yani dedim ya "çok pahalı". Yine de otel merkeze yakın ve bir sürü restoran var etrafta. Venezza diye bir İtalyan restorana girdim. Risotto severim ama hiç iyi yapmamışlardı Parama acıdım.

Seyahatimiz bol olsun 😉

Yorumlar

  1. İçerikleriniz çok faydalı, devamını bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Seyahat var oldukça yazı da var olacaktır. :) İngiltere yazısı yolda ;)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Upuzun bir kitap ve film listesi

Pornografi Bağımlılığı ve Endüstrisi

Yeni Film: The Two Popes (İki Papa)