Bir Mum Yak

Özgürlük Yazarları" (2007) en sevdiğim filmlerden biri. Filim gerçek bir hikayeden uyarlama. Kahramanımız görevine yeni başlamış kadın bir öğretmen. İlk sınıfında çoğunlukla çeşitli biçimlerde ırkçılığa ve ayrımcılığa maruz kalmış öğrenciler var. Hayata dair umutları neredeyse kalmamış. Ama o bütün zorluklara göğüs geriyor. Öğrencilerin birbiriyle ve kendisiyle temas kurmasını sağlayarak onları yeniden hayata bağlıyor.

Aşağıda seyredeceğiniz kesit de filmin en sevdiğim kısmı ve repliği. Öğrenciler, Anne Frank'ın günlüklerden çok etkileniyorlar. Sonra, ailesini Nazilerden saklayan Miep Gies adlı bir yazarı okuyor ve onu okula davet ediyorlar. Gies'in şu söyledikleri, "Her şeye rağmen iyilik yolunda neden mücadele etmeliyiz?" sorusunu çok güzel cevaplıyor. "Tek başıma ne yapabilirim ki!" mazeretini bir anda geçersiz kılıyor.

Tam da İsmet Özel'in şiirindeki gibi yani:

"Benim bu sası karanlığa zorla, zorlayarak tutuşmuş bir gül sıkıştırmak boynumun borcu."

Bakın "Benim kahramanım sizsiniz." diyen öğrenciye Gies nasıl cevap veriyor:

"Hayır! Ben kahraman değilim. Yapmam gerekeni yaptım, çünkü doğrusu buydu. Hepsi bu. Hepimiz sıradan insanlarız. Sekreter, ev hanımı ya da genç… Hepimiz kendi sınırlı imkânlarımızla karanlık bir odada ufacık bir ışık yakabiliriz."

İlgili videoya buradan bakabilirsiniz.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Upuzun bir kitap ve film listesi

Pornografi Bağımlılığı ve Endüstrisi

Yeni Film: The Two Popes (İki Papa)