Adana: Lezzetli ve Sıcak


Yolumuz Osmaniye’ye düşecekti. 6-15 Aralık 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen kitap fuarı davet edilmiştim.

Osmaniye’ye giderken Adana’ya uğramadan geçmek hata olurdu. Hem orayı da henüz görmemiştik. Kaptım çoluk-çocuğu Adana’ya uçtuk. İstanbul’dan 90 dakika sürüyor. Kısacık yani. Hem yeni bir şehir göreceksiniz hem de şiş-kebap tadacaksınız. Değmez mi?

Baktım, danıştım; “Adana’da iki gün kâfi dediler”. Doğru da demişler. Şehir merkezi pek büyük sayılmaz. Uzun uzun alışveriş yapmayacaksınız birkaç saate bitirebilirsiniz. Yakın ilçelere gidemedim ama buyurun size Adana şehir merkezinde gezilecek yerler listesi:
  1.  Taş Köprü
  2.  Ulu Camii
  3. Ramazanoğlu Medresesi
  4. Tarihi Saat Kulesi (Büyük Saat)
  5. Kazancılar Çarşısı
  6. Adana Etnografya Müzesi
  7. Bebekli Kilisesi
  8.  Atatürk Parkı
  9. Sabancı Merkez Camii
  10. Arkeoloji Müzesi
  11. Atatürk Müzesi (Suphi Paşa Konağı)
  12.  Adana Sinema Müzesi
  13. Seyhan Baraj Gölü
  14. Adnan Menderes Bulvarı
  15. Turgut Özal Bulvarı
  16. Sevgi Adası

Turgut Özal Bulvarı karşılıklı mağazaların bulunduğu uzunca bir cadde. Hani çokça uzun vakit geçirmeye değer mi sanmıyorum. Ama biliyorum. Her seyahatte biraz da alışveriş tutkusu oluşuyor nedense. 😊


Adnan Menderes Bulvarı baraj gölünün orası. Çok uzun bir yol. Göl kenarında. Seyhan gölünün ortasında bir de Sevgi Adası var. Küçük bir yer. Kayıklarla geçiliyor. Aşıklar orda buluşuyormuş 😊

Taksiye biner binmez “Nerede ne yenir?” diye sordum. Sağ olsun şoför ağabeyimiz uzunca bir liste sundu. Sonuçta Adana lezzetiyle meşhur:

  1. Kebapçı Mesut
  2. İştah Kebap
  3.  Cik Cik Ali
  4. On Başılar Restoran
  5. Kaburgacı Yaşar Usta
  6.  Hasan Kolcuoğlu
  7.  Ciğerci Mahmut
  8.  Kebapçı Edip
  9.  Ulus Paça
  10. Asmaaltı Kebap

Tabi bu restoranların hepsine gidemedik. Ne para yeter ne mideye sığar bunca nefaset. Ama mesela Kaburgacı Yaşar’a, Hasan Kolcuoğlu’na ve Onbaşılar’a gittik. Restoranlardaki kokular bir kere insanı acıktırıyor. Siparişleriniz gelmeden masaya dizilen fındık lahmacun, salatalar, soğan gibi başlangıçlar, kendinizi tutmazsanız karnınızı şişirmeye yeter. Ama siz kebabı, ciğeri bekleyin. Sonra geceyi ayakta geçirmek zorunda kalabilirsiniz.

Nerede Kaldım?

Bir şehre gitmeden otellere uzun uzun bakıyorsunuz. Yanınızda aileniz varsa daha hassas araştırma yapıyorsunuz. "Hafta sonu tatili gibi olsun." dedim. İyi bir otelde kalalım istedim. Biraz pazarlık sonrasında Sheraton Grand Adana’da karar kıldık.

Beş yıldızlı otellerde kalınca yazılacak pek bir şey kalmıyor aslında. Tabi her beş yıldızlı otel de bu kadar yıldızı hak etmiyor. Ama Sheraton Adana oldukça iyiydi. Standart odalar biraz küçüktü; yine idare ederdi. Pazarlık gücümüz oraya yetti anca. 😊

Kahvaltısı lezzetliydi ve yerel tatlar da vardı. Havuz, sauna, hamam gibi olanaklar keyifli birkaç gün geçirmenizi sağlayabilir. Personeli de oldukça ilgili ve mütebessim. Son gün “Biraz geç çıkabilir miyiz?” diye sordum. Sağ olsunlar nazikçe kabul ettiler.

Kaburgacı Yaşar Usta da hemen üç yüz metre ötede. Yıkık bir mahalleden geçerek restorana ulaşıyorsunuz. Geçerken dikkatli olmanızı öneriyorlar ama kanaatimce korkulacak bir yürüyüş değil. Lezzet de buna değer. Taksiye gerek yok yani.

Son olarak bir şey soracağım. Bazı yerel tatlar gerçekten çok mu lezzetli yoksa biz psikolojik olarak çok motive olarak gittiğimiz için mi bize güzel geliyor?

***
Hadi Osmaniye’de görüşmek üzere 😉


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Upuzun bir kitap ve film listesi

Pornografi Bağımlılığı ve Endüstrisi

Yeni Film: The Two Popes (İki Papa)