Yeni Film: Resmi Sırlar

Tatil arasında film seyretmeye ara vermiştim. Neyse ki "iyi" bir filmle perdeyi açtım. 

Geçtiğimiz akşam "Resmi Sırlar"ı (Official Secrets) seyrettim. 2019 yapımı. Yeni yani. Doğrusu hiç fena değildi. IMDB puanı da iyi: 7.3. 

Özellikle gelişmekte olan toplumlar için bu tür filmler çok şey söylüyor. Devlet-millet ilişkisi, hükümetler ve kontrol, toplumsal gelişim ve devlet sırları, demokrasi ve ifade özgürlüğü, gündem oluşturma ve algı, küresel savaşlar gibi konularda ciddi öneriler sunabilecek başarılı bir filim. Biyografi türünde ve gerçek bir hikayeye dayanıyor. Ama biraz dram ve az biraz da romantizm içeriyor. 

Official Secrets (2019) - IMDb

Keira Knightley'nin başrolünde yer aldığı Official Secrets, 2003 yılında İngiltere'nin istihbarat ve güvenlik kurumu GCHQ'da çevirmen olarak çalışan Katharine Gun'ın gerçek hikayesini anlatıyor. O zamanlar Amerika ve İngiltere küresel toplumu Irak'a savaş açmanın gerekliliği konusunda ikna etmeye çalışıyor. Irak'ın ve Saddam'ın kitle imha silahlarına sahip olduğunu iddia ediyor; sonra da toplumları inandırmaya çalışıyorlar. Katherine, bu savaş fikrine hiç dayanamıyor. Bunun üstüne bir de ABD'nin BM'deki ülkeleri ikna etmek için kurguladığı oyunları fark ediyor. ABD'nin Ulusal Güvenlik Teşkilatı (NSA) aracılığıyla, o dönem Birleşmiş Milletler güvenlik konseyinde konuşulacak olan Irak'ın işgaliyle ilgili aleyhte pozisyon alan ülkelerin temsilcilerinin telefonlarının dinlenmesiyle ilgili bir elektronik postaya rastlıyor. Böylece ABD, İngiltere ile birlikte diğer ülkelere bir bakıma şantaj yapıyor ve savaşa destek vermeleri konusunda onları zorluyor. Katherine da fark ettiği anda bu notayı basına sızdırıyor ve olaylar başlıyor.

Bu arada Katherina'nın eşi Türkiyeli bir Kürt. Adı Yaşar. İngiltere'ye sığınma başvurusunda bulunmuş. Eşine sürekli "canim" diye sesleniyor.

Sadece bir "belge" ifşa filmi gibi gelse de replikler ve senaryo çok şey anlatıyor. Sonuçta her yerde aynı "kandırmacalar" bir biçimde devam ediyor. Evet, geçmişte buna benzer çok film yapıldı. Frost_Nixon, Başkanın Adamları (wag the dog), The Post, Spotlight bunlardan sadece birkaçı. Yine de "Official Secrets" sıkmıyor veya kendi içinde sürükleyici. Belki biraz daha heyecan katılabilir, belki karakterler daha güçlü olabilirdi. Duygu daha yoğun yaşatılabilirdi. Ama sonuçta ortada bir "yaşanmışlık" var ve hikayenin tek başına anlatabileceği çok şey var. Bir de Katherina'nın hukuk sürecinde yaşadıkları da daha çarpıcı anlatılabilirdi. Çıkmazları, depresyonu, kahramanlığı, hukuki metinler daha açık aktarılabilirdi. 

Yönetmen Gavin Hood'u yine de tebrik etmek gerekir. 

Biraz da filmden replik aktarayım; buyurun

Mahkemede şöyle bir konuşma geçiyor:

- İngiliz Hükümeti için mi çalışıyorsun?”

Katharina: 

“Hayır, hükümetler değişir, ben İngiliz halkı için çalışıyorum. İstihbaratı, hükümet İngiliz halkını koruyabilsin diye toplarım; hükümet halka yalan söylesin diye değil. Birleşmiş Milletlerde oylamaya hile karıştıracak bilgiyi toplamak ve savaşa girmek ve dünyayı kandırmak için değil. Savaşmak savaş tehdidi yoksa kanuna aykırıdır…

Sonra da şunu ekliyor Katherina:

"
Irak’a saldırmakla sadece Sadece Saddam’a saldırmış olmazsınız, 30 milyonluk ülkeye saldırmış olursunuz. Böyle bir şeyin acısına katlanamazdım. Açıkçası başkalarının nasıl dayandığını da anlayabilmiş değilim. Tony Blaire’in kendini beğenmiş halini izledim ve harekete geçmem gerektiğini anladım. Yaptığımdan pişman değilim, üzgünüm ama sadece başarısız olduğumdan dolayı üzgünüm.

Film benim açımdan başarılıydı. 10 üzerinden 7.5 veririm. :) 

Muhakkak seyredin. 

Künye Bilgileri:

Yönetmen: Gavin Hood
Senaryo: Sara Bernstein, Gregory Bernstein, Gavin Hood
Görüntü Yönetmeni: Florian Hoffmeister
Oyuncular: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Matt Smith (IV), Adam Bakri, Matthew Goode, Rhys Ivans, Indira Varma, Myanna MuringABD-İngiltere / Casusluk-Gerilim / 112 Dk.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Upuzun bir kitap ve film listesi

Pornografi Bağımlılığı ve Endüstrisi

Yeni Film: The Two Popes (İki Papa)