Urfa ve Mardin: Ceylan Gözlü Güzel Yârim


Yıllardır aynı türküyü söylerdim. “Turnam gidersen Mardin”e diye diye şükür kanadından tutunmama izin verdi ve beni Mardin’e kadar uçurdu. Ah ne de iyi etti. Sayesinde “Mardin kapısından” da atladım; dökülen liralarımı da topladım 😊


***

Biliyorsunuz; Sağlık Bilimleri Üniversitesinde öğretim üyesiyim. Üniversitemiz, Suriye Çobanbey’de tıp fakültesi açıyor. Ben de bir vesile gitmiş oldum.

Seyahat beraberinde gittiğiniz arkadaşlarla güzelleşiyor. Gruptaki dostlar muhteşemdiler. Şairimiz, doktorumuz, kimyacımız, genetikçimiz, diş hekimimiz multidispliner bir gruptuk. 😉 Ama en güzeli sohbetlerimiz ve bitmeyen gülümsemelerimizdi.

O kadar gitmişken yıllardır gitmek istediğim Mardin’e de gideyim istedim. Tabi o büyüleyici mekanlara tek başıma gidemezdim. Hem eşsiz, dostsuz seyahatten muhabbet çıkmaz; değil mi?

Urfa Dağlarında Gezer Bir Ceylan

Sanırım ilk defa Türkiye’de araba kiraladım. Alışmam zor oldu 😊 ama çok iyi yapmışım. Antep’ten Urfa’ya gittim. İstanbul’dan gelen ailemi ve dostlarımızı aldım. Önce Urfalı teyzemde kahvaltı yaptık. Tümüyle yöresel. Köz patlıcan, kırmızı biber, ayran, çorba, köy peyniri… Daha ne olsun? Allah evlerini âbad kılsın.

“Urfa’nın etrafı dumanlı dağlar” belki ama Hz. İbrahim’in orası, balıklı gölün havası çok huzurlu. İnsanın saatlerce oralarda durup vakit geçiresi geliyor.

Urfa Kalesi, Halil-ür Rahman Camisi, Rizvaniye Camisi, Balıklı Göl, Ayn Zeliha Gölü, Hz. İbrahim Mağarası hepsi bir arada zaten. Hemen yakında bakırcılar çarşısı ve az uzakta Hz. Eyüp Peygamber Camii ve makamı var. Hepsinin manevi havası çok etkileyici.

Tabi Urfa’da görülmesi gereken daha çok yer var ama biz sadece birkaç saat kalabildik. Ben size yine de listeleyeyim:

    • Fırfırlı Kilise
    • Göbekli Tepe
    • Hasan Paşa Camii
    • Harran Üniversitesi
    • Harran Evleri

Ayrılmadan ciğer ve kebap yemeyi unutmayın tabi. Afiyet olsun. 😊


Mardin: Güzel Yârim

Akşama doğru Mardin için yola koyulduk. Onca kişi zavallı turnanın kanadına tutunamazdık tabi. Arabaya sıkıştık. 😊

Eski Mardin uzun bir cadde. Sağında solunda tarih var. Her bir yapı birbirinde büyüleyici. Mardin Kalesi, Zinciriye Medresesi, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, Revaklı Çarşı, Mardin Bakırcılar Çarşısı, Ulu Camii, Kasimiye Medresesi ve daha bir sürü yer var.


Her birine gitmeli, kana kana kalmalı ve biraz nefes almalı. Tarihleri hakkında bir şeyler öğrenmeyi de unutmamalı. Yoksa sadece “taşa” ve “estetiğe” bakmış olursunuz. Bakmalı öğrenmeli ki her seyahat insanda sosyo-kültürel ve entelektüel gelişime vesile olsun.

Kiliselerin her biri birer olağanüstü tarihi eser. Nasıl yapılmış, nasıl bunca emek verilebilmiş bilinmez. Milattan sonra üçüncü veya dördüncü yüz yıldan kalmalar. Deyrul Zefaran’ın etrafında ilginç ve genzi yakan bir safran kokusu var. 

Kiliselerin altında mezarlıklar var. Papazlar öldüklerinde bir iskemleye oturtulurmuş ve mezarları öyle kapatılırmış. Çünkü Hz. İsa gelince yatarak karşılamak olmazmış.

Bir de Mardin’e yakın yerler var tabi. Midyat mesela; büyüleyici... Mor Gabriel Kilisesi, Meryem Ana Manastırı, dizilerin çekildiği konaklar, hepsi orada.

Hükümet Kadın da Midyat'ta. Ah ne çok sevmiştim o filmi. Sermiyan Midyat’ın kulakları çınlasın. Hoş nerden duyacak ki. 😊 Adam gerçekten Midyatlıymış ya; hiç söylemiyorsunuz. Babaannesi olan Hükümet Kadına, yani Midyat’ın ilk kadın belediye başkanına dair çok şey var öğrenilecek.


Kanaatimce Midyat ve Mardin’i en güzel yapan husus çok renklilikleri ve çok kültürlülükleri. Müslüman’ı, Süryani'si, Zerdüşt’ü, Ezidi’si ve Hristiyan’ı; Türk’ü, Kürt’ü, Arap’ı ve Ermeni’si bir arada huzur ve barış içinde yaşıyor. Düşünsenize Türkiye kocaman bir Mardin olsa. Saygılı ve sevgi dolu.


Ya Dara? Haşmetli bir antik kent. Uçsuz bucaksız bir ovanın ortasında. Şimdilerde bir köy. Tertemiz bir havası var. Anlatılana göre Dara; İmparator Anastasius'un (491-518) girişimleriyle 505 yılında, Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için askeri amaçlı bir garnizon kenti olarak kurulmuş. Keşke daha iyi korunsaydı.

Köydeki bir evin kapısını çalıp birkaç gün kalasım geldi. 😊 Zaten çocuklar “hadi bize gidelim” diyorlar sizi görür görmez. Urfa’da da Mardin’de de insanlar çok misafirperverler. Hiç tanımadığınız kişiler evlerine davet ediyor. “Annem çiğ köfte yapsın; buyurun” diyor; hatta evlerinin büyüklüğünü anlatarak yatıya davet ediyorlar. Allah gönül zenginliklerini artırsın.

Ha tabi bir de Beyaz Su diye bir yer var. Berrak bir nehir. Akıyor boylu boyunca. Nusaybin’e yakın. Hava güzelse çay ve yemek için çok keyifli bir yer.

Vaktiniz varsa Hasankeyf’e gidebilirsiniz ama koca bir hüzün var orada şimdi.

Yine de unutmayın. Mardin buralara sığmayacak kadar güzel.

Nerede Kaldım ve Ne Yedim?

Urfa’dan geçtik Mardin’e. Bir akşam Kaya Ninova’da kaldık. Tam Mardin’in tarihi kendinin ortasında. Harika bir lokasyonu var. Göreceğiniz bütün alanlar otelin etrafında. Kalınabilir. Ama itiraf etmeli ki o otel çok daha güzel olabilir.

İki akşam da yeni açılan bir otelde kaldık. Otel Raymar. Eski Mardin'den inince hemen yeni kente yakın. Güzel bir konumu var Raymar’ın da. Yeni. Daha çok gelişecektir. Restoran’ı ve kafesi harika. Odaları tertemiz ve fiyat açısından uygun. Üstelik personeli de çok güler yüzlü ve ilgili. Tavsiye ederim.

Ne mi yedim? Valla yemek mühim efendim. Mutlulukla yakın ilişkisi var. Mardin öyle çok ucuz bir yer değil ama 😊 bakın neler yenebilir:

Lebeniye Çorbası
Kibbe
Muammara
Sembusek
Mardin Kababı
Dobo (Kaburga Dolması)
Harire Tatlısı
Mumbar

Midyat’ta, üniversite yılları arkadaşlarımdan Muharrem karşıladı bizi. Caddede bir yerde künefe tatlısı yedirdi. Kesinlikle şimdiye kadar yediğim en hafif ve en lezzetli künefeydi.


***

Hadi ben turnaya tutunup başka yerlere gideyim. Daha çok yer var öğrenmeye ve görülmeye değer. Belki karşılaşırız ha?

 

Yorumlar

  1. Müthiş bir gezi anlatımı olmuş.ve gitmiş kadar oldum.��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Abone olun; okuyun ve gezmiş olun; olmaz mı?

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Upuzun bir kitap ve film listesi

Pornografi Bağımlılığı ve Endüstrisi

Yeni Film: The Two Popes (İki Papa)