Sanatın ve İletişimin Dokunduğu Kent: Eskişehir

Dayanamadım yine gittim. Daha birkaç ay önce ordaydım hâlbuki. Parklarını, tarihi evlerini ve masal şatosunu çocuklar da görsün istedim. Hem bayram ziyaretine Sivas’a gitmeden önce iyi bir dinlenme noktası oldu bizim için.

Eskişehir belediye başkanının bir sanatkâr ve iletişimci olmasından olsa gerek, şehirde keyifli vakit geçirmek için olanaklar oldukça fazla. Mesela SazovaBilim Sanat ve Kültür Parkı'nda hem büyükler hem de küçükler için onlarca aktivite var.

Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Eskişehir Hayvanat Bahçesi, ETİ Sualtı Dünyası, Japon Bahçesi, Sabancı Uzay Evi, Bilim Kültür Merkezi, Esminyatürk, Türk Dünyası Kültür Merkezi gibi noktalar var. Özellikle çocuklar da varsa yanınızda burayı bitirmek rahat bir gününüzü alabilir. Buna göre planlarınızı yapmanızı öneririm.

Bunun dışında Tarihi Odunpazarı Evlerinde dinlenebilir; çay ve kahvenizi yudumlayabilirsiniz.



Porsuk çayı, Tarihi Kurşunlu Camii, Lületaşı Müzesi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi ve Alaaddin Camii şehir merkezindeki görülmeye değer diğer mekânlardan birkaçı. Gerçi gondola binmeyeceksiniz Porsuk Çayı’nın pek bir albenisi yok ama yine de takdir sizin.

Şehirdeki en önemli noktalardan biri Eskişehir Balmumu Müzesi ya da resmi adı ile Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi. Burada yerli-yabancı dünyadan birçok önemli ismin balmumundan yapılma heykelleri var. Büyükerşen Hocanın liderliğinde yapılan balmumu heykelleriyle fotoğraf çektirmeyi unutmayın. 

Bütün bunlar nedeniyle Eskişehir; Türkiye’de, sanat ve kent estetiği bakımından konuşulmaya değer en kıymetli yerlerden biridir sanırım. Şehrin belediye başkanı; hem sanatçı, hem iletişimci, hem akademisyen olunca şehir de daha estetik oluyor demek ki.

Yerleşim alanı; “insan” odaklı inşa edilmiş. Nefes alacak yerler yapılmış. Çocuklar önemsenmiş. Betona değil ağaca ve yeşile öncelik verilmiş.

Hani "deniz getirmiş" derler ya, öyle de yapmışlar. Kent Park adında bir yer var. Porsuk Çayının kenarında kurulmuş. Türkiye’nin ilk yapay plajına da ev sahipliği yapıyor. Parkta yapay plaj dışında, açık yüzme havuzları, restoran ve kafeler, hediyelik eşya satışı yapılan büfeler, at binme alanları, çocuklar için oyun grupları ve büyük bir yapay gölet bulunuyor.

Bir şey daha eklemeliyim. Eskişehir’e; buralı iş insanlarının katkısı çok büyük olmuş. Yerel yönetimin de ikna çabalarıyla birçok yerde mesela “Sarar’ın katkılarıyla”, “Eti’nin desteğiyle” gibi ifadeler görmek mümkün.

Memleket ve insan için çabalayanlara bravo!

Bize de Eskişehir belediyesini, Yılmaz Hocayı ve Eskişehirlilileri kutlamak kalmış.👏

Nerede Kaldım?

Hatırlarsanız daha önceki otel tecrübem çok kötüydü.😒 Ancak bu sefer hiç fena değildi.

Eskişehir Divan Expresste kaldım.

Otel; şehir de küçük olduğu için, her yere yakın. Bir ihtiyacınız olursa hemen bitişiğinde alışveriş merkezi var.

Odaları temiz ve ferah. Birinci kat yola çok yakın gibi ama sorun olacak gibi değil. Temizliği 10 üzerinden 8 alır. Kahvaltısı yeterince iyi… Yine de ben özellikle küçük şehirlerde kurulan otellerde yöresel lezzetlerin de sunulması taraftarıyım. Eskişehir Divanda da yok gibi. 😔

Bu arada otelin müdürünü de analım. Bir vesileyle tanıştık. Adam oldukça ilgiliydi. Yönetici iyi olunca mekânda daha profesyonel oluyor.👏

***

Şimdilik hoşça ve keyifle kalın. Yeni bir yerde görüşmek üzere...👋





x

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Upuzun bir kitap ve film listesi

Pornografi Bağımlılığı ve Endüstrisi

Yeni Film: The Two Popes (İki Papa)